Hit pjesmu “Ona spava” posvetio je Zdravko Čolić Milici Kostić, koja je preminula prije 44 godine.

Umrla je nakon što je pala s 11. sprata Rubinog tornja u Kruševcu 1974. godine, jer je htjela pobjeći od silovanja, i nasilnika, koji ju je stjerao o ćošak bez ijednog drugog izlaza. Milica je bila učenica Srednje medicinske škole u Kruševcu i krasila ju je iskrenost i odgovornost, a zatim ju je nepoznati momak odveo u stan i navodno nazvao svojom djevojkom. Mladić je bio jedan od pet zlostavljača koji su željeli počiniti delikt silovanje nad njom.

Dečko je Milici rekao kakve su mu namjere i rekao joj da se skine, što je ona odbila i rekla mu da je pusti. Mladić je ustrajao i pokušao joj skinuti odjeću, a Kostić je plakala cijelo vrijeme i molila ga da je pusti iz sobe. Jedan od zlostavljača rekao je drugima da je ionako pusti, uz sljedeći komentar: “Ona je nevina, neću je dirati”, rekao je tip.

Nažalost, nisu pustili Milicu. Djevojka je na sve moguće načine pokušavala spriječiti silovanje. Plakala je i molila ih, ali nije vrijedilo. Želeći sačuvati svoju čast, odlučila je pobjeći. Kad je ostala sama u sobi, skočila je kroz prozor s 11. sprata.

Ovaj slučaj je tada potresao cijelu bivšu Jugoslaviju. I dok jedni aplaudiraju na tome što je uradila, podržavaju njenu odluku da nije smjela nikako blatiti ime svoje porodice (prvenstveno), a onda tek sebe – konzervativne porodice dakle, drugi su rekli da je velika šteta što je skočila i da samoubistvo nije nikada pravo rješenje. Neki su također okrenuli sve na religiju, rekavši kako pokojnica nije nikakva vjernica jer je tako nešto u svakoj vjeri zabranjeno.

Izvor: Lokovesti

Preporučujemo