Već je mjesec dana prošlo od kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa, a svi građani su primorani da provode više vremena kod kuće.

Penzioneri skoro pa i ne smiju izlaziti van, djeca ne idu u vrtiće i škole, fakulteti su zatvoreni i mnogi posao rade od svoje kuće. Nakon kraja radnog vremena, radnici ostaju kod kuće jer onda nastaje policijski sat. Ali, sve građane Srbije su svakako iznenadili ogromni računi za struju koji su u odnosu na prethodne mjesece znatno veći.

“Uočio sam da se na internetu mnogi žale kako su im računi za struju višestruko porasli, pa sam odlučio da pogledam svoju kovertu koju sam dobio neki dan. Ja sam dio jedne tročlane porodice i naš račun je iznosio 5250 dinara inače, ali ovaj za mjesec mart je iznosio 8600 dinara. Svi smo bili stalno u kući i vjerovatno smo potrošili više nego inače, naročito na bojler i na elektroniku.” kazao je Luka V.

Ne samo to, za svo ovo vrijeme koje se provodi u izolaciji, bilo je naglih zahlađenja zbog čega su veći računi za struju i onima koji nemaju centralno grijanje.

“Ja sam uključivala i grijanje i klimu kada je bilo hladno, najviše zbog djece. U kući smo po cijeli dan, nigdje se ne ide, a bilo nam je hladno. Zadnji račun koji sam dobila za struju bio je za 20% veći od prethodnog.” kazala je jedna sugrađanka iz Mirvije.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.