Cilj laboratorijske analize testa krvi je dobiti tačan i pouzdan nalaz koji će pokazati postoje li neke fiziološke promjene u tijelu.

Kada je riječ o laboratorijskim ispitivanjima krvi, ona uključuje dvije vrste analiza: one usmjerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda staničnih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, koje provjeravaju biohemijski sastav krvi i stoga uspostavlja rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Bilo da se bojite iglica ili uzimanja krvi, odlazak u laboratorij je i dalje neophodan u gotovo svakoj dijagnozi bolesti. Krvni testovi jasno pokazuju je li organizam zdrav, postoje li upalni procesi, neka bolest, anemija, infekcija, prehrambeni status organizma i izloženost otrovnim tvarima i slično.

Kompletna krvna slika uključuje eritrocite, leukocite i trombocite, konstante eritrocita (MCV, MCH, MCHC, RDW), konstante trombocita (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (leukocitne podvrste: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti) i hematokrit.

Da se ne biste zapitali koje su nerazumljive skraćenice uz brojke na papiru koje vam je dao laboratorijski saradnik, savjetujemo vam da ovaj tekst pažljivo pročitate i saznate koje su referentne vrijednosti kompletne krvne slike.

Eritrociti

Eritrociti ili crvene krvne stanice su krvne stanice koje sadrže hemoglobin i sudjeluju u prenošenju kisika povezanog s hemoglobinom iz pluća u druga tkiva.

Normalne vrijednosti – 3,86 x 1012 / l do 5,08 x 1012 / l za žene i od 4,34 x 1012 / l do 5,72 x 1012 / l za muškarce.

Smanjene vrijednosti najčešće su znak anemije ili gubitka krvi zbog krvarenja. Povišene vrijednosti mogu biti uzrokovane hemokoncentracijskim stanjima u policitemiji, ali i kod zdravih ljudi.

Leukociti

Leukociti ili bijele krvne stanice nastaju u koštanoj srži i štite tijelo od infekcije. Sudjeluju u imunološkom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta bijelih krvnih zrnaca, a sve one su dio obrane tijela od napada invazivnih i drugih štetnih tvari.

Normalne vrijednosti – 3,9 – 10×109 / l

Povećani broj leukocita u tijelu znači neku bakterijsku infekciju. Smanjeni broj leukocita ukazuje na virusnu bolest, uz upotrebu nekih lijekova, hemoterapije, leukocitozu, u stresnim situacijama …

O ostalim skraćenicama i njihovim značenjima detaljnije pročitajte u originalnom članku koji je objavio “Kurir” i to možete uraditi klikom….

OVDJE

Izvor: Stil.kurir.rs

Preporučujemo
Loading..