Home Zdravlje Mnogi koriste ovu biljku i govore da je ljekovita, a ne znaju...

Mnogi koriste ovu biljku i govore da je ljekovita, a ne znaju da može biti otrovna: Sadrži čak tri toksina, a samo ovako se koristi

1062
0

– Negdje sam pročitala da je to otrovna biljka. Budući da je stvarno volim konzumirati, molim vas recite mi koliko je ta tvrdnja tačna. Zahvalna sam vam na odgovoru – bilo je pitanje izvjesne Marine koja živi u Dubrovniku.

Ne možete kad prođete pored cvatućeg grma zove u proljeće, da ga ne vidite. To je kao da je njegov opresivni miris izvađen sunčevim zrakama, a njegov miris je nagovještaj da uskoro dolazi ljeto. Ali za većinu ćete čitati da su to otrovne biljke. Svježa biljka ne smije se konzumirati bez prethodnog sušenja, a svježa biljka je otrovna.

Također, nezreli plodovi Sambucus nigra su otrovni, a toksini se mogu naći u klicama, lišću i kori. Sadrže tri toksina – holokain, prunasin i sambunigrin, koji mogu uzrokovati proljev, grčeve u želucu, bolove, povraćanje i mučninu. Sirove bobice mogu se jesti, ali mogu izazvati povraćanje i mučninu. Zabranjeno je sisavcima i trudnicama.

Bazga se obično smatra jednom od najstarijih ljekovitih biljaka evropskog porijekla, a u toj familiji postoji 30 vrsta. Najčešće se koristi crni prasak. Može se naći na mnogim poljima i livadama, ali je također potrebno znati koji dio biljke možete koristiti. Njezin plod i cvijet su najviše iscjeljujući. Kora i plodovi se beru u jesen, a cvjetovi se beru u proljeće.

Tokom cijelog vegetacijskog razdoblja možemo brati list bazge, ali samo onaj koji je u potpunosti razvijen. Glavni razlog zašto se ona ljekovita je flavonoidi koje sadrži jer su moćni antioksidanti koji štite naše stanice od oštećenja

Preporučujemo
Loading..