Novo

“Mlatiti praznu slamu”! Svi su čuli za ovaj izraz, ali da li znate kako je nastao i šta znači?! EVO ODGOVORA…

Kako ste i sami mogli da zaključite, ali i kako ste od nas navikli, danas za vas imamo jednu veoma zanimljivu priču, koja se odnosi na jednu staru izreku, za koju vjerujemo da je većina vas izgovorila, ali da zapravo ne zna koje je ustvari njeno značenje. Naš region poznat je po mnogim izrekama, mislima, poslovicama i tome slično, a većini njih zapravo ne znamo značenje.

Zato vam mi u nastavku današnjeg članka donosimo odgovor na jednu od tih izreka, a kako ste po naslovu mogli zaključiti riječ je o izrazu “Mlatiti prazni slamu”, a ona se koristi u situacijama kada mi želimo da nešto označimo kao bezvrijednim, bespotrebnim ili uzaludnim. Inače porijeko ove uzrečice seže daleko u prošlost, kada se u davna vremena žito nije prikupaljlo kao danas, pomoću kombajna ili nekih drugih mašina, nego se to radilo pomoću konja i mlaćenja.

Nakon što se žetva završi snopovi su se donosili na gumno (mjesto gde se vrši žito) i polagali oko jednog stuba, a onda su se oko tog stuba vezivali konji koji bi išli u krug i kopitima bi odvajali zrno od stabljika, odnosno krunili klasje, a onda se na taj način dobijalo čisto zrno. Ali, oni siromašniji, koji nisu posjedovali konje, morali su ovaj posao rukama da obavljaju, pa su sami morali da odvajaju zrnevlje od klasja. U tome im je pomagala sprava koja je nosila naziv mlatka, mlatac, mlatač. Ostatak teksta pročitajte ovde.