Novo

MINISTARKA KISIĆ HITNO REAGOVALA! – DA li će roditelji morati da vakcinišu djecu protiv korone? Hoće li im, ako odbiju, djeca biti oduzeta?

Zadnjih sedmica se uveliko najavljuje i prića o vakcinama protiv korona virusa koje su poizvedene u svijetu.

Radi se o nekoliko proizvođača koji su spremni za distrivuciju i za svoje vakcine garantuju visok stepen učinkovitosti, preko 90%. Sad je na vladama pojedinih zemalja da obezbijede dovoljno vakcina za svoje stanovništvo.

I naravno, opet krenu priče o tome hoćel biti obavezna vakcinacija za sve, ko se treba a ko ne treba vakcinisati i slično ali zadnjih dana je prava polemika nastala oko vijesti da će djeca morati biti vakcinisana. Na te priče odgovorila je ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je ujedno i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, rekla je da se radi o lažnim vijestima o tome da će roditelji morati da vakcinišu svoju djecu .

Naglasila je da će vakcinacija protiv korona virusa će biti dobrovoljna, i da “Centri za socijalni rad neće oduzimati djecu onim roditeljima koji budu sprječavali vakcinaciju protiv korona virusa vrlo jednostavno”, jer su kružile lažne informacije o ukjučivanju Centra za socijalni rad i apsolutno netačni navodi i lažne vijest koje uznemiravaju javnost, a posebno roditelje djece, dodala je ministrica Kisić za Politiku

Ministrica Kisić je spomenula Centar za socijalni rad ali u kontekstu najave nacrta zakona o socijalnoj karti koji će u narednih 15 dana biti dostavljen Vladi Srbije na razmatranje. Važno je donijeti taj zakon jer će tako biti objedinjeni podaci o socijalno ekonomskom statusu postojećih kao i potencijalnih korisnika, kazala je ministrica.

“Socijalne karte će doprinijeti tome da građani koji su u teškom ekonomskom položaju budu prepoznatljivi u sistemu, te će se na taj način blagovremeno i efektivno moći djelovati i pružiti svu potrebnu podršku”, istakla je Kisić Tepavčević.

Osim toga, ministrica za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, istakla je da će ovo ministarstvo u narednom periodu raditi na jačanju kadrovskih kapaciteta u centrima za socijalni rad jer je nedovoljan broj zaposlenih a puno zadataka na koje treba da odgovore te je data saglasnost za zapošljavanje 125 novih radnika u u oblasti socijalnog rada u narednom periodu.

Oglasi – Advertisement
Pozitiv media

Dobrodošli na portal Pozitiv Media.