Zanimljivosti

Milutin je 464 dana bio ZAZIDAN U PEĆINI! Hranio se dvopekom i konzervama, borio se da ne poludi: NAJVIŠE JE ČEZNUO ZA ŽENOM(VIDEO)

Vjerovali ili ne, Milutin Veljković je u svrljiškom selu Kopajkošara u pećini zazidan proveo ukupno 464 dana i na taj je način srušio Guinnessov rekord u danima koje je jedan čovjek proveo u podzemlju.

Jučer je bilo tačno 50 godina otkako je ovaj čovjek postavio ovaj neobični rekord, a ispred ove pećine održan je i bogat kulturno – zabavni program.

Bilo je jako puno posjetitelja koji su željeli izbliza pogledati ovu pećinu i čuti ovu veoma neobičnu priču iz prve ruke. Za sve one koji su stigli, bio je prikazan i dokumentarac pod nazivom “Spelonaut”, u pećini zvanoj Samar obješene su čak i stvari koje je Milutin imao uz sebe kad je boravio punih 15 mjeseci, zaključan sam u toj pećini.

Grupe su obilazile uz pomoć vodiča kako bi posjetile ovo mjesto, a naravno sve je bilo tu posvećeno ustrajnom gospodinu Milutinu Veljkoviću, koji je 70-ih godina prošlog stoljeća privukao ogromnu pažnju svih svjetskih medija. U junu 1969. godine Milutin je tada imao 34 godine i u pećini je proveo punih 464 dana, te je tom prilikom čak 3 puta srušio rekord Francuza Henrija Fiute, koji je proveo svega 109 dana pod zemljom.

Kad je bio u pećini, radio vezom je komunicirao sa svojim selom, jeo dvopek i limenke, a kad je izašao iz ove pećine, nekoliko hiljada ljudi pozdravilo ga je ispred gromoglasnim aplauzom. Milutin je uostalom kasnije objavio i knjigu pod naslovom “Pod kamenim nebom” u kojoj je opisao svu tu neobjašnjivu tjeskobu, nemir, čežnju za ženom i halucinacije koje je na kraju imao pred kraj boravka u pećini. Da li bi vi izdržali barem pola Milutinovih dana?