Mnogo je faktora koji mogu uticati na vaš menstrualni ciklus tako da ga poremete.

Većina vas, kada menstruacija kasni, prvo razmislite o mogućnosti trudnoće, ali šta ako je to negativni test trudnoće ili ste potpuno uvjereni da niste trudni? Dr Treki Brooks s Instituta za zdravlje u Cambridgeu identificirala je četiri faktora koji utiču na menstrualni ciklus.

Pate od velikog stresa

Velike životne promjene mogu biti iscrpljujuće, a to se često odražava na zdravlju neredovitih razdoblja. Hormoni stresa, poput kortizola, stvaraju se u većem broju i potrebni hormoni se ne proizvode kako bi trebali. Zbog toga se ne može dogoditi ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progenera. Jednostavno rečeno – menstruacija se neće dogoditi bez pravih hormona, objašnjava ona.

Iznenadni gubitak težine

Gubitak kilograma, koji predstavlja preko 10 posto vaše idealne tjelesne težine, može uzrokovati amenoreju. Iznenadni i obilni gubitak težine može uzrokovati menstruaciju.

Kada ženi nedostaje hranjivih sastojaka, dolazi do smanjenja tjelesne masti, što dalje uzrokuje amenoreju. Ako gubite kilograme kroz duži vremenski period, menstruacija neće nestati.

Policistični jajnici

Policistični jajnici su endokrini poremećaj koji se obično javlja pri prvoj menstruaciji. Taj poremećaj uzrokuju male ciste na jajnicima i nastaju zbog smanjenja ravnoteže ženskih spolnih homora. Žene koje žive s ovim poremećajem obično imaju nepravilne cikluse, akne i višak kilograma. U većini slučajeva žene dožive oligomenoreju, što znači da dobivaju menstruaciju rjeđe – obično četiri do šest puta godišnje.

Ako mislite da je problem, postoje tri karakteristična znaka: prvi je hiperandrogenizam, koji se očituje pojavom akni i prekomjernim rastom kose. Drugi znak je nedostatak menstruacije, a policistični jajnici su treći, što se može otkriti samo vaginalnim ultrazvukom.

Opširnije možete pročitati OVDJE

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo
Loading..