Mada bi sve žene željele da im što kraće traje menstrualni ciklus, to nije dobro po naše zdravlje.

Normalna mjesečnica je trajanja između tri do sedam dana. Mjesečnica koja je manjeg trajanja od toga, može se smatrati kratkom i još se naziva i hipomenoreja. Mjesečnica sa trajanjem duže od deset dana, može da se smatra produženom. Alyssa Dweck, specijalistkinja opstetricije i ginekologije, upozorava da bilo kakva novija ili trajna promjena tokom mjesečnice, jeste razlog za posjetu ginekologa.

Pojašnjava da menstrualni ciklus većini žena traje od 21 do 35 dana, a računa se od onog dana kada mjesečnica počne pa do prvog dana naredne mjesečnice, a trebala bi da traje od pet do sedam dana. U nastavku otkrivamo najčešće razloge zašto vam dosta kraće traje mjesečnica od uobičajenog.

Promjena kontracepcijskih pilula

Ako vam je iznenada mjesečnica promijenila obrazac trajanja, razlog tome može biti početak korištenja kontracepcijskih pilula ili promjena onih koje ste do tada koristili. Do ovoga može doći zbog blagih hormonalnih razlika u generičkim verzijama pilula, a koje mogu da skrate trajanje vaše mjesečnice.

Ove pilule isto tako mogu utjecati i na to da vam mjesečnica bude znatno manje obilna od uobičajenog.

Koristite određene vrste lijekova

Na vrijeme trajanja mjesečnice mogu isto tako utjecati i određene vrste lijekova, zahvaljujući jedinjenjima u njihovim sastojcima. Nesteroidni anti – inflamatorni lijekovi (nurofen, brufen, naproksen i slično), steroidi, antidepresivi, lijekovi za štitnu žlijezdu mogu da skrate vrijeme trajanja mjesečnice.

Sindrom policističnih jajnika

Ovo je bolest kod koje žene proizvode pretjerane količine muških hormona, a to može da potisne ovulaciju. Kod žena sa ovim sindromom, neredovna mjesečnica je uobičajena pojava. Može isto tako doći do perioda kada mjesečnica izostane u potpunosti, a sve zbog disbalansiranog nivoa hormona.

Ako imate sindrom policističnih jajnika, moguće je i da na jajnicima imate ciste, akne, pretjeranu maljavost, pretjeranu težinu, a velike šanse postoje i da ste neplodni. Sindrom policističnih jajnika nije medicinska urgencija, ali što prije počnete sa upotrebom lijekova, to će se prije i ublažiti simptomi.

Više pročitajte OVDJE

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo
Loading..