Mnogi misle da je kombinovanje sode bikarbone s javorovim sirupom ili medom zaista jedna veoma bizarna ideja, ali vjeruje se da se maligne ćelije u organizmu hrane šećerom.

Znanstvenici su nakon dugih 60 godina dokazali da je ta pretpostavka ipak potpuno pogrešna. Šećer je, kao što svi znaju, vrlo visokokalorična hrana, a uz to je i nutritivno mala vrijednost šećera. Uz sve to, radi se o industrijski visoko prerađenoj hrani, što znači da se u procesu proizvodnje koriste razne hemikalije. Previše šećera također povećava šanse za dobivanje dijabetesa kod zdravih ljudi.

Zbog toga je neizbježno izbjegavati čokolade, šećer, kolače i slično. Glikemijski indeks je brzina kojom glukoza ulazi iz hrane u krv. Hrana je neprikladnija za dijabetičare jer je GI neke hrane viši i zato je apsorpcija glukoze brža. Ali, u ovom slučaju maligne ćelije nisu u stanju koristiti šećer kao faktor rasta, jer ih soda bikarbona uništava. Med ili javorov sirup šalju se u maligne ćelije, a uz pomoć sirupa sada je moguće ući u njih. I zbog toga šećer nastao od meda ili javorovog sirupa nije štetan za vaše zdravlje.

Priprema je vrlo jednostavna, sve što trebate je pomiješati dio sode bikarbone s 3/4 meda ili javorovog sirupa. Miješajte na laganoj vatri i zagrijte smjesu oko 10 minuta. Najbolje bi bilo uzimati tri kašike ove smjese svakog dana tokom jednog mjeseca. Tokom ove terapije poželjno je srezati upotrebu bijelog brašna, mesa i šećera. Dovoljno je konzumirati tri kašike ove smjese dnevno uz kafu u razdoblju od mjesec dana.