Čitavo tijelo će osjećati određene psihičke promjene kada dođe do disbalansa hormona, ali morate da obratite pažnju na ove simptome.

– primjetili ste da imate manjak želje za intimnim odnosom, to može rezultirati time što je nizak nivo hormona kod oba pola. Muškarci imaju nizak nivo hormona testosterona, a kod žena je u pitanju nizak hormona estrogen. Povećajte mišićnu masu i testosteron će sigurno vam biti jači i veći.

– Manjak progesterona će kod žena često prouzrokovati nesanicu, dok kod muškarca nesanicu prouzrokuje manjak testosterona.

3– primjetili ste da imate problema sa pamćenjem, sjećate se nekih stvari kao kroz maglu, ali opet ne možete da se sjetite tačno gdje je nešto. Kod žena nizak hronični stres,  estrogen, nadbubrežne žlijezde neće proizvoditi dovoljno kortizola koji može uticati na te probleme.

– Također problemi sa varenjem vam nastaju jer imate nizak novi  kortizola. Ujutru kada je on obično visok pomaže da se lakše probudite, ali ako je nivo hormona niži nego što treba, onda su crijeva prateći problemi.