Novo

Majka ih PRODALA kada je otac umro: Jeziva priča braće iz Srbije koji su bili ROBOVI 20 godina (FOTO)

Iako po naslovu djeluje da je ovako nešto nemoguće, i da su ovakva vremena davno prošla, nažalost priča koju vam u nastavku donosimo je zaista istinita, i veoma je tužna. Naime, priča nam dolazi iz Srbije, a odnosi se na dvojicu braće Novicu i Srbu Stankovića, koji sada žive u Kozjem Dolu kod Trgovišta, 20 godina bili su radno eksploatisani u Sjevernoj Makedoniji. Oni za to nisu dobijali novčanu naknadu, a radili su kao čobani kod više poslodavaca i to u veoma lošim uslovima.

Iako od 2005 godine oni žive u Kozjem Dolu, svoje mladosti će se sjećati do kraja života, jer sjećanja ne blijede ni nakon toliko godina. Njihov otac umro je 1984., a onda je nakon njegove smrti, njihova majka Olga odlučila da živi u pograničnom selu German koje se nalazi kod Krive Palanke, a boravila je na imanju kod izvjesnog Milorada, i upravo na njegovo insistiranje ona se složila da njenog sina Srbu prodaju jednom trgovcu u makedonskom selu Bjalove.

On je tada imao samo sedam godina, i već je tako mlad čuvao ovce, a spavao je u pomoćnoj prostoriji, pa se tako on prisjetio tog perioda i rekao je sljedeće: “Jedan Stojadin me je maltretirao, to je bilo, prošlo. Ne može da se zaboravi nikad u životu, nikad. I dan danas mi je u glavi sećanje”, rekao je on, a njegov brat Novica je dodao: “Neko rob da bude da sluguje, izmićar da bude, neko traži slobodu i mi tražimo slobodu kao svako normalan”. Ostatak teksta pročitajte ovde.