Prošlog vikenda Reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala 0:0 protiv Austrije u Beču na Ernst Hapel stadionu u okviru Lige nacija i ostvarila historijski rezultat i promociju u Ligu nacija A. Na taj način stvorili su sebi duplu šansu za plasman na Euro 2020. godine.

Svima je poznato da u Austriji živi dosta ljudi porijeklom iz BiH. Istinski su se veselili utakmici i atmosfera se mogla osjetiti danima prije zvaničnog početka. Navijači “Zmajeva” okupirali su glavni grad Austrije i stvorili nezapamćenu atmosferu, a prema procjenama na stadionu “Ernst Hapel” bilo je oko 20.000 pristalica gostujućeg tima. Toliko je bilo bosanskih navijača da ste mogli imati osjećaj kao da se uopšte ne nalazite u stranoj državi.

Strani mediji su iz minute u minutu objavljivali dešavanja sa Bečkih ulica. Atmosfera je zaista bila fascinantna. Djelić te atomosfere zabilježen je u jednoj od glavnih ulica grada. Jedan od navijača BiH “razvukao” je harmoniku i privukao ogromnu pažnju prolaznika na popularnom Stefansplacu.

Legendarna pjesma čuvenog Safeta Isovića “Bosno moja” očigledno je iznenadila Austrijance, ali i pogodila mnogobrojne Bosance.

 

Bosna i Hercegovina je završila kao lider grupe 3 sa deset bodova, iza njih se nalazi Austrija sa 7 bodova. Na trećem mjestu je Sjeverna Irska bez bodova.