Jeste li se slučajno nekada zapitala koji je zapravo najbolji period da žena dobije svoje prvo dijete?

Dosta žena taj cijeli proces prolongiraju iz raznih razloga. Ne žele da se muče, ne žele tu brigu, bitna je karijera, želi da putuje i živi život. Svi ovi razlozi se kose sa teorijama koje kažu da je idealno da se žena prvi put porodi kada još nije napunila, ili je tek napunila 20 godina. Međutim, te teorije vremenom su evoluirale.

Koje razdoblje je idealno?

Najnovije istraživanje na ovom polju, koje je sproveo doktor John Mirowskz na Univerzitetu Texas zaključilo je da je idealni period da žena prvi put zatrudni i rodi dijete u 34. godini života.

Ovo su činjenice

Ovaj vrhunski stručnjak i sociolog kaže da je za ženu idealno da svoje prvo dijete dobije u 34., eventualno 35. godini života, a razlog za to jeste da se u ranijem periodu mogu razviti neke bolesti. Kada je žena ušla u 34. godinu svog života njeno tijelo je u najboljem stanju i najzdravije, odnosno najspremnije za predstojeću trudnoću. Stručnjak je također naglasio da sve žene koje su trudne u ovom periodu moraju biti jako oprezne, obzirom da žensko tijelo vremenom stari pa tako postoji mogućnost i bolesti, ali i komplikacija reproduktivnog sistema.

I drugi psiholozi se slažu sa ovom teorijom. Žene koje su dobacile ovu starost pretežno su već u stabilnim vezama sa svojim partnerima, većinom udate pa je tada najbolji racio vitalnosti i energije. Žene tada imaju dovoljno iskustva i spremne su da se pokušaju u ulozi roditelji.