J.D. Power and Associates, kompanija je ozpoznata po istraživanju zadovoljstva kupaca kvalitetom i dugoročnom pouzdanošću novih vozila, objavio je rezultate posljednje studije u kojoj su otkrili iskustva vlasnika automobila koji su proizvedeni 2014. godine.

Istraživanje koje kompanija objavljuje 28. godinu zaredom, anketira probleme vlasnika automobila u razdoblju od dvanaest mjeseci. Ove godine provedeno je istraživanje na  vozilima proizvedenima 2014. godine. Ukupna pouzdanost određena je brojem problema otkrivenih na 100 automobila, u konačnici manji broj sakupljenih bodova predstavlja veći kvalitet.

Studija je ‘pokrila’ 177 konkretnih problema grupisanih u osam glavnih kategorija vozila, a sprovedena je u razdoblju od oktobra do decembra 2017. U njoj je učestvovalo 35.186 vlasnika vozila koja su proizvedena 2014. godine.

Ono što je studija otkrila jeste konstantno povećanje problema povezanih sa tehnologijom, a upravo u kategoriji multimedijalnih sistema pojavljuju se najveći problemi na svim ispitanim automobilim. Inače, studija je proučavala područja kao što su: audio i navigacijski sistemi, grijanje, hlađenje, motor, mijenjač, multimedijalni,  opšti utisak u vožnji.

auto5

Automobili koji su se najviše kvarili u 2016. godini su:

1. Ford Focus
2. Opel (Vauxhall) Astra H
3. Peugeot 206
4. Ford Transit
5. Opel (Vauxhall) Corsa D
6. Volkswagen Golf Mk.5
7. BMW serije 3 E90