Ako volite biljke, trebalo bi da znate da nisu sve biljke bezbijedne za držanje u kući, na terasi ili u dvorištu, pogotovo ako imate malu djecu ili kućne ljubimce. Neke biljke su otrovne i puštaju oko sebe toksine, tako da ne bi trebali da ih gajite u kući.

Rododendron

Predivna ukrasna biljka koju mnogi drže u dvorištu. Kozumacija cvijeta ili lista može dovesti do ozbiljnog trovanja organizma. Glavni simptomi trovanja ovom biljkom su: bol u stomaku, paraliza i problemi sa disanjem.

 

Olijander

Biljka predivnih roza i bijelih cvijetova, idealan ukras za balkone i dvorišta ali za djecu nije bezbijedna zbog otrovnog lišća i korijena. Simptomi trovanja su: pospanost, uspored rad srca.

 

Kukuta

Ova biljka se u dvorištu se može pojaviti kao korov. Opasna je za kućne ljubimce, jer miriše poput mrkve, pa je izuzetno primamljiva za životinje. Napada nervni sistem, a može da izazove padavicu i kod ljudi i kod životinja.

 

Žuti narcis

Najotrovniji dio biljke je sama lukovica, a simptomi su uglavnom vezani za digestivni trakt, grčevi, dijareja i povračanje.

 

Filadendron

Sok ove biljke koju skoro svako domaćinstvo ima može da iritira kožu i usnu duplju. Trovanje ovim sokom može izazvati otežano disanje, oticanja grla i stomače probleme. Rijetko dolazi do ozbiljnog trovanja, ali preporučujemo da obratite pažnju na ovu biljku.