Emir Kusturicaova priča o ljubavi i odluci da pronađe svoju buduću suprugu Maju ima sve elemente romantične sage. Njegova odiseja od Sarajeva do Praga, putovanja vlakovima i kino projekcije Fellinijevog “Amakorda” čine priču izuzetno zanimljivom.Naime Kusturicu je privukla Maja, koju je smatrao jednom od najljepših djevojaka tadašnjeg Sarajeva, no zbog vlastite nesigurnosti odlučio je prekinuti vezu s njom prije nego što je otišao studirati u Prag. Međutim, saznao je da postoji mnogo konkurencije za Majinu pažnju i da je u opasnosti da je izgubi. Tada kreće na svoje nevjerojatno putovanje kako bi je ponovno osvojio.

 

Priča o njegovim putovanjima vlakovima kroz Horgoš, Beograd, Zagreb, te naposlijetku Sarajevo, otkriva odlučnost i strast prema Maji. Iako se susreti s njom nisu uvijek odvijali kako je planirao, njegova upornost ga je na kraju dovela do nje.

Kusturicinu priču čini posebnom i poučnom to što je naposljetku shvatio da stvarni život, sa svim svojim nepravilnostima i iznenađenjima, nadmašuje fikciju. Njegova odluka da se vjenča s Majom samo mjesec dana nakon što su se ponovno sreli dodatno ističe snagu njihove ljubavi.

 

Ova priča podsjeća nas na moć istinske ljubavi i da su ponekad najneobičnije okolnosti i nevjerojatni putevi oni koji nas vode prema sreći i ispunjenju.Kroz pustolovine i napore da pronađe Maju, Kusturica je izgradio duboku vezu s njom. Ovo emotivno putovanje kulminira vjenčanjem, koje je poput svojevrsnog finale romantičnog filma. Pouka koju je Kusturica izvukao iz svoje priče – da je život važniji od fikcije – podsjeća nas na važnost stvarnih iskustava i autentičnih emocija.