SVI MI PONEKAD KUPITI NEKE STVARI KOD KINEZA, JER JE JAKO POZNATO DA SU IM CIJENE STVARNO NISKE, ALI SA DRUGE STRANE NI SAMI KVALITET NIJE BOG ZNA ŠTA. UGLAVNOM SU TO PROIZVODI OD PLASTIKE, I URAĐENI JAKO NEKVALITETNO, ALI DOBRO DOĐU ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU. U NASTAVKU VAM DONOSIMO JEDNO STVARNO ZANIMLJIVU PRIČU.

Današnja odjevna industrija teška je 7 hiljada milijardi dolara godišnje, a u njezinoj proizvodnji, distribuciji i prodaji upotrebljava se nevjerojatnih vjerovali ili ne, čak 8 hiljada sintetskih hemikalija. Potrošači, u zabludi, misle da su sintetska vlakna i boje u odjeći medicinski sigurne. Nažalost, to nije tako.

Ako ste ikad posjetili kineski dućan sa odjećom, a vjerujemo da jeste, sigurno ste osjetili neobičan umjetni miris, koji vas dočeka odmah sa vrata. On dolazi od brojnih hemikalija koje su u Europskoj uniji i SAD-u zabranjene, ali su dopuštene u Kini i drugim azijskim državama, ističu poznati stručnjaci.

Ta roba izuzetno loše kvalitete, završava i u našim prodavnicama, ormarima i naposljetku na našim tijelima. Jedan Engleski portal je uspio dokazati da 20 poznatih svjetskih modnih brendova u procesu izrade odjeće koristi i druge, izuzetno opasne hemikalije kojima zagađuje okoliš i ugrožavaju zdravlje ljudi.

Jeste li se ikada zapitali zašto vam se na koži pojavio neobjašnjiv osip, crvenilo, zašto vas muče nesanica ili glavobolja? Imate li možda neke druge zdravstvene probleme? Možda su za to krivi vaša omiljena majica, suknja, gaćice ili posteljina na kojoj spavate, a sve ste to uredno pazarili kod Kineza.

Nemojte da vam bude žao par eura više potrošiti, ali ćete na taj način sačuvati vaše zdravlje.

Preporučujemo