Smatralo se da kristali i poludrago kamenje utječu na cijelo tijelo i imaju pozitivan učinak na osobu koja ih nosi. Smatraju se amajlijama i zaštitarima zdravlja i energije.

Ako postoji disbalans u karti rođenja ili postoji slabost planetarnih energija, ravnoteža se može uspostaviti precizno pomoću polu – dragog kamenja. Izbor je vrlo simplističan, onaj koji vam se najviše sviđa ili pripada vašem horoskopskom znaku je vaš.

Tigrovo oko namijenjeno je blizancima, raku i strijelcu. Pojačava životnu energiju, djeluje antidepresivno i sedativno. Pomaže bolesnicima s jetrenim bolestima, astmom i bronhitisom. Štiti od uroka i od crne magije. Pomaže ljudima koje muče migrene, jača rad mozga, pomaže kod duševnih bolesti i pruža stabilnost psihi.

Onix je za vodoliju, lava, strijelce i jarca. Pomaže rastu kose, jača nokte, poboljšava protok krvi, posebno onima koji pate od hladnih ruku i nogu. Očne bolesti, gluhoće i bolesti uha, kao i senzebilnost na promjene vremena i apatije mogu se također ublažiti i izliječiti oniksom. Ublažava depresiju, melanholiju i sve negativne učinke zračenja zemlje, zlih ljudi kao i crne magije.

Ružičasti kvarc najbolji je polu – dragi kamen za raka, bika, djevice i jarčeve. To potiče ljude da bezuvjetno vole prvenstveno sebe pa onda i druge. Naročito je korisno za ljude koji su uvijek izloženi emocionalnom stresu. Doprinosi brzom mršavljenju, pomaže kod kožnih bolesti uzrokovanih psihosomatskim poremećajima. Potiče cirkulaciju. Specijalno je dizajniran za žene koje su izložene često stresu. Svaki dom bi ga trebao imati.

Ostatak ovog teksta kao i sve ostale vrste polu – dragog kamenja koje nisu navedene u tekstu pročitajte na ovom linku OVDJE

Preporučujemo