Novo

Kraljica preživela nekoliko ATENTATA: 40 godina se jedna stvar čuvala u TAJNOSTI, a evo i zbog čega

Kada je u pitanju kraljica Elizabeta II rođena je kao Elizabeta Aleksandra Marija 21. aprila 1928 godine kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih suvernih zemlja, postala je 1952 godine a ona je preminula u 96 godini života u svom zamku Balmorl u Škotskoj. gODINE koje je ona provela na prestolu 2015 godine je premašila i kraljicu Viktoriju i proglašena je najdugovećnijim monarhom u britanskoj istoriji.

Pored toga što je u večnosti otišla kao najdugovečnija kraljica ostaće upamćena i kao jedna od najbogatija žena sveta, ali i kao monarh koji je ugostio ubedljivo najviše svetskih zvačnika i u svom kabinetu “preslišao” mnoge britanske premijere… Od čuvenog Vinstona Čerčila, pa do Borisa Džonsona. Kao jedna od najmoćnijih, najvidljivih i najsimboličnih ličnosti na svetu, kraljica je naišla na brojne poteškoće jer se suočila sa nekoliko pretnji smrću tokom svoje sedam decenija duge vladavine.

Neki pokušaji atentata su odigrali pred očima jvnosti, drugima su bile potrebne decenije da izađu na videlo, kako bi se zaštitila kraljevska poorodica. Filip i Elizabeta su putovali iz Sidneja Orandž u okviru svojoe australijske turneje 1970 godine kada su postali žrtve. Putovali su preko pLavih planina 29 aprila 1970 godine kada je voz stao na popla puta iako to tada nisu znali, za dlaku su izbegli smrt ahvaljujući usporenom kretanju voza pre zaustavljanja na pružnom prelazu.

Bivši nadzornik detektiva Klif Mekardi je rekao da su potencijalne ub ice postavile veliki balvan preko šina, jer su se nadali da će izabaciti lokomotivu. Međutim, pošto su šine proverene samo sat vreemna pre incidenta smatra se da je rupac tamo postavljen namerno i tempiran na prolazak kraljevskog voza. “Da je voz dostigao normalnu brzinu, iskočio bi iz šina i udario u nasip. Moje istraživanje je pokazalo da je balvan namerno postavljen na šine”, rekao je Mekardi za Dejli mejl 2009. godine. Ostatak čitajte ovde.