Mnogi zanemare kada ih svrbi koža, ali tom problemu treba posvetiti posebnu pozornost, pogotovo zato što on može biti simptom mnogih drugih bolesti.

Pruritus (svrbež) može da bude simptom neke primarne bolesti kože ili neke eventualne sistemske bolesti. To je izuzetno neugodan osjećaj na koži zbog kojega se želite uvijek počešati u nadi da će proći.

U nastavku vam donosimo 10 mogućih razloga zbog čega vas koža može zasvrbiti:

1. Suha kože

Koža je skoro uvijek suha za vrijeme hladnih i zimskih dana, ali to se manifestuje i za vrijeme visokih temperatura. Kožu bi, stoga, trebalo što češće hidratizirati kako biste preventirali  eventualnu pojavu svrbeža. Osjećaj svrbeža se uglavnom najprije javlja na nogama, rukama i trbuhu, a vrlo lako može nestati promjenom životnoga stila.

2. Dermatitis

Dermatitis je jedno akutno stanje kože, a glavni uzroci njegovog pojavljivanja su spojevi koji izazivaju razne iritacije i alergije. Kontaktni dermatitis može da nastane u kontaktu s pojedinim alergenima, recimo, deterdženta, sapuna, kozmetike i sintetičkih mirisa. Može da izgleda kao nekakav osip ili kao opeklina, a uglavnom se javlja na rukama. Svrbež može biti i izuzetno jak te je koža zbog toga jako crvena i upaljena, a ponekad može i da peće. U takvim situacijama posjetite liječnika.

3. Ubodi insekata

Ubodi insekata su najčešći razlozi pojave svraba, posebno u proljeće i ljeto, jer u tom razdoblju nas često ubadaju mravi, pauci te naročito komarci. Ubod jednog mrava ili pauka svrbi jako kratko vrijeme, dok s druge strane ubod od komarca, nakon što isiše vašu krv, svrbi ponekad i po cijeli dan. Taj svrbež je zapravo ništa drugo nego tjelesni mehanizam odbrane od uboda, a češkanjem ćete samo dodatno potaknuti cirkulaciju krvi te tako omogućiti veći dotok odbrambenih ćelija na tom području tijela. Nakon što se nakupi dovoljno ćelija na jednom mjestu, natečeno mjesto uboda nestaje.

O ostalim razlozima pročitajte više na ovom linku OVDJE

Preporučujemo