Normalno je da nam se kosa masti, ali nam može biti zamorno održavati je jer se to dešava svaki dan. Evo kako da riješite taj neugodni problem.

Jedna od najvećih grešaka koju većina radi jeste to što kosu pere svaki dan. Kosu nemojte prati svaki dan, već napravite razmake između svakog pranja. Kosa se masti zbog djelovanja lojnih žlijezda, ukoliko je svaki dan perete narušavate pH i dovodite do toga da vam kosa biva slabija, opada, a samim time i mnogo više se masti. Ali trebate biti svjesni da je to sasvim normalan proces koji se dešava upravo zbog lojnih žlijezda.

Posebno treba obratiti pažnju i na sastav šampona koje koristite. Pročitajte upute i malo se više informišite,  maske ne nanosite na tjeme, već na vrhove kose, a vodu namjestite tako da ne bude puno vruća već umjerena.

Bitan faktor za zdravlje kose je i hrana. Ukoliko ne vodite računa o ishrani i ne hranite se zdravo, nećete bit i zdravi, a  kosa će vam biti oštećena, više će opadati, mastiti se.

Smanjite s upotrebom hemijskih preparata koje kupujete u marketima, probajte koristiti prirodne maske i preparate. Možete s vremena na vrijeme oprati kosu žarom ili sirutkom, jer će kosi prijati prirodni preparati a rezultati će sigurno biti vidljivi.