Premda je ovo ipak prvi ovakav slučaj koji se javlja u japanu, slučajevi drugog pozitivnog testa javili su se u Kini. 

Ženski vodić u jednom turističkom busu u Japanu je bila pozitivna na testiranje koronavirusa, i to po drugi put. Japanske vlasti javljaju da ovo prvi ovakav slučaj koji se javio u njihovoj zemlji.

40 godišnjakinja iz Osake je u srijedu otkrila da je pozitivna na koronavirus kada je zbog bolova u plućima i grlu došla na testiranje, pišu japanske prefekture.

Prvi put je bila testirana pozitivno 29. januara, pa je bila puštena iz bolnice 3 dana kasnije, a test je pokazao 6. februara da je negativna. Ministarstvo zdravstva je potvrdilo da je ovo bio prvi slučaj koji se javio u Japanu, gdje je neki pacijent testiran najprije pozitivno, pa negativno, pa ponovo pozitivno na koronavirus. Mada je ovo prvi takav slučaj u Japanu, u Kini je to već drugi takav slučaj.

“Kada jednom budete zaraženi, ta infekcija može da ostane u hibernirajućem stanju, sa minimalnim simptomima koji su teško vidljivi na testovima. Vrlo brzo nakon toga može doći do evoluiranja bolesti a naročito ako se pronađe na plućima.” naveo je Filip Tijerno, profesor iz Medicinske škole Univerziteta Njujork.

On je na sve to dodao da je još uvijek mnogo toga ostalo potpuno nepoznato o ovom smrtonosnom virusu.

“Nisam baš potpuno, 100% siguran da ovo nije dvofazno, kao antraks. ALi postoje jasne indikacije.” – objasnio je on, što onda samim time znači da ova bolest može da nestane prije nego što se vrlo brzo ponovo vrati.

Preporučujemo