Od samog početka epidemije koronavirusa u Kini doktori u cijelom svijetu govore da ovaj virus ciljano napada pluća i respiratorni sistem. Ipak sada se zna da kritičnim pacijentima postepeno otkazuju i još neki organi ili dijelovi tijela kao što su bubrezi, srce,…

“Jednom kada se koronavirus nađe u tijelu on jako lako napada sve organe.” objasnio je Erik Pena, doktor u hitnoj medicinskoj službi i aktuelni direktor Northwell Health Insituta u New Yorku.

Virusne infekcije, recimo, mogu tako da ometaju dotok krvi u srce i tako prouzrokvoati nepravila rad ili čak zatajenje srca, a čak 1 od 5 pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa je razvio oštećenje srca kao rezultat ovog virusa u Wuhanu u Kini, a to je otkriveno u jednoj studiji koja je bila objavljena krajem marta u časopisu JAMA Cardiology.

Naime, koronavirus može atakirati ćelije srca i pluća jer su sve one prekrivene površinskim proteinima. Kada se tkiva u tijelu oštete (bilo kroz invazivni koronavirus i na neki drugi način) prirodni odgovor organizma je da uključi ispuštanje upalnih molekula, nešto kao male proteine koji se zovu citokini u krvotok.

Enzim ACE2 u ovim situacijama djeluje protuupalno i sprečava imune ćelije da nanose veće i enormniju štetu vlastitim ćelijama u tijelu.

Kada se jednom virus zaustavi na tim ACE2 proteinima, odnosno kada se ti proteini isključe iz komisije, to onda smanjuje protuupalnu zaštitu koja je inače pružena, te tako virus može djelovati dvostruko štetnije, te može oštetiti ćelije izravno i spriječiti tijelo da zaštiti svoja tkiva od upalnih oštećenja.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku OVDJE