Nova epidemija koronavirusa posljednjih je nekoliko sedmica na naslovnicama svih novina i portala, ali postoji još jedna virusna epidemija koja pogađa zemlje širom svijeta: sezona gripe. Ali kako se uspoređuju ti virusi i koji je od ih zapravo više zabrinjavajući?

Do sada je novi koronavirus, nazvan COVID-19, doveo do više od 75 000 bolesti i 2000 smrti, prvenstveno u kontinentalnoj Kini. Ali to nije ništa u usporedbi s gripom. Samo u SAD-u, gripa je već uzrokovala procjenu 26 milijuna bolesti, 250.000 hospitalizacija i 14.000 smrtnih slučajeva ove sezone, pokazuju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U skladu s tim, znanstvenici su desetljećima proučavali sezonsku gripu. Dakle, unatoč opasnosti od toga, znamo puno o virusima gripe i šta očekivati ​​svake sezone. Suprotno tome, o COVID-19 se zna vrlo malo jer je toliko nov. To znači da je COVID-19 nešto neočekivano s obzirom na to koliko će se širiti i koliko će smrtnih slučajeva izazvati.

“Unatoč morbiditetu i smrtnosti od gripe, postoji izvjesnost … o sezonskoj gripi,” rekao je dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući 31. januara. “Mogu reći svi ste zagarantovani da će, kako uđemo u mart i april, slučajevi gripe opadati. Možete vrlo precizno predvidjeti koliki je raspon smrtnosti i hospitalizacije”, rekao je Fauci. “Sada je problem sa COVID-19, tu još postoji puno nepoznanica.”

Znanstvenici se utrkuju da saznaju više o COVID-19, a naše razumijevanje virusa koji ga uzrokuje i prijetnje koju predstavlja može se promijeniti kako nove informacije postanu dostupne.

Preporučujemo