Američka Nacionalna akademija nauka je jučer dala svoj najnoviji prilog tezi da se novi soj koronavirusa zapravo sada može širiti i zrakom, a ne samo kapljično kroz kašljanje i kihanje.

Premda ove studije još nisu okončane, rezultati ovih dostupnih ukazuju jasno na aerosolizaciju disanjem, naveo je Harvi Fineberg, član Stalnog odbora za infektivne bolesti i zdravstvene rizike 21. stoljeća koji je napisao pismo lično i poslao Bijeloj kući.

Sve svjetske zdravstvene agencije i organizcije su insistirale na tome da je primarni način transfera koronavirusa, konkretno teškog akutnog respiratornog sindroma kroz veće kapljice koje osoba izbacuje iz sebe putem kašlja ili kihanjem. Daljina dosega tih kapljica se procjenjivala na maksimalno dva metra, a sam virus se može zadržati i na nekim površinama, te se ljudi mogu zaraziti dodirivanjem te površine pa dodirivanjem nekog dijela svog lica.

Ali, ukoliko se koronavirus nalazi u ljudskom izdahu, onda postaje teže zaštiti se od njega, što samim time ide u prilog preporuci da sve osobe obavezno nose maske kada se nalaze van svoje kuće, da bi se na taj način reducirao nesvjesni transfer virusa od osoba sa asimptomatskim tipom infekcije.

Međutim, ovo nije jedina teza ovog tipa. Naučnici su složni u tome da se koronavirus može jako lako prenijeti i zrakom. To je zapravo jedino logično objašnjenje za problem prisutnosti virusa na nekim teško dostupnim površinama, te uzorcima zraka, na udaljenosti do dva metra od inficiranog. Dakle, to znači da se ovim načinom virus širi zapravo duplo brže nego kihanjem i kašljanjem. Premda stručnjaci još uvijek to ne mogu sa 100% sigurnosti da tvrde, pretpostavlja se da je ova njihova teza tačna.

Preporučujemo