Dužina spolnog organa. Ovo je jedna od najstarijih i najpoznatijih briga svakog muškarca u cijelom svijetu.

Je li mu dovoljno dug?

E, pa konačno je stigao i odgovor. Stručnjaci su zaključili da je normalna prosječna dužina jednog ukrućenog spolnog organa 13,12 cm, dok je s druge strane prosječna dužina opuštenog 9,16 cm, ili 13,24 cm kada je rastegnut (mlohav).

Prosječna veličina penisa – istine i mitovi | Muško zdravlje ...

Mjerenje i druge svrhe

Inače, ova posljednja mjera je potpuno nova kategorija stanja spolnog organa i pretpostaka je da služi isključivo za potrebe mjerenja. Kada je u pitanju obim, u slučaju da se nekome čini da mu njegov prijatelj među nogama djeluje previše mršav ili debeo, prosječan obim u erektivnom stanju je 11,66 cm, a 9,31 cm u opuštenom stanju.

Također treba naglasiti da britanski naučnici, koji su proveli ovu studiju, nisu našli nikakvu povezanost između dužine ukrućenog spolnog organa i visine osobe. Smatraju da će grafikoni koje su oni napravili, a koji jasno pokazuju rasprostranjenost različitih veličina spolnih organa da pomognu doktorima kod liječenja tjelesnog disfunkcionalnog poremećaja (Body Dysmorphic Disorder ili BDD), gdje se radi o jednom ozbiljno obliku anksioznosti koji se veže za neke umišljene nedostatke na tijelu.

Kako je poznato, muškarci su jako često veoma zabrinuti zbog veličine svog spolovila, a to su dokazala i brojna istraživanja. Otrkiveno je kako je većina muškaraca opsesvino zaokupirano time i da su ozbiljno depresivni zbog prisustva straha da imaju nedovoljno dug spolni organ, pa su autori studije i izradili pomenuti grafik.

U ovom istraživanju je inače bilo uključeno preko 15 hiljada muškaraca (15.521) koji su bili podvrgnuti mjerenju dužine i obima spolnog organa pri čemu je korištena standardna procedura.

Šef istraživačkog tima, doktor David Veale sa Insituta za psihijatriju, psihologiju i neuronauke na King’s Collegu u londonu kazao je da je sasvim normalna ta zabrinutost, ali da tu često ima i eksternih uticaja.

“Više puta sam čuo kako nekom od mojih pacijenata njegova partnerka konstantno prigovara da nema dovoljno dug spolni organ, što ga čini zabrinutim i depresivnim. Par mojih pacijenata čak je bilo i ostavljeno zbog tog, nazovimo, problema. Moje mišljenje je da dužina ništa ne znači, već da je njegova funkcionalnost bitna.” kazao je doktor Veale