Većina ljudi je imala priliku biti dio “infodemije”, kako Svjetska zdravstvena organizacija ustvari naziva proces širenja lažnih vijesti i dezinformacija vezanih za pandemiju koronavirusa preko društvenih mreža.

3 Best Websites To Learn Typing Online | All Tech Share

Neitno da li vam je taj dio “infodemije” iskočio jednostavno u Facebook obavijestima ili su vam to proslijediti vaši poznanici, prijatelji ili pak neko iz porodice, uvijek se ovdje pretežno radi o glasini i nekakvo tobože “otkriću” koje jednostavno privlači previše pažnje i toliko je šokantno da ga je jednostavno nemoguće ignorisati.

“Šta ako pokušavaju pobiti što više ljudi?” je upravo jedan od primjera ovakvih objava koje možete vidjeti na Facebook-u.

“Vremenom će taj ološ stvarno osloboditi nešto jako strašno da nas sve pobije, ali će prije toga da nas istrenira i da nam napravi svojim robovima” stoji u drugoj objavi.

keyboard-typing-internet-computer | Preparedness Pro

Treći primjer pak kaže: “Koronavirus je najnovije islamističko oružje”.

Premda sve ove lažne i prozirne tvrdnje nije lako ne premijetiti, interesi i jednostavno ideologija koje stoje pozadini su daleko manje vidljive. Tako je BBC Click u saradnji sa britanskim Institutom za strateški dijalog i “think – tank” grupom za protuterorizam odlučio sprovesti istraživanje koje je na kraju pokazalo da politički ekstremne i medicinski rubne zajednice očajnički pokušajaju da iskoriste aktuelnu pandemiju koronavirusa i to online.

U pomenutom istraživanju je samo od januara tekuće godine prikupljeno preko 150 hiljada javnih objava samo na Facebook-u čiji su autori 38 ekstremno desnih grupacija. Istraživači su tom prilikom koristili ključne riječi kako bi lakše mogli analizirati teme svake pojedine objave pa su korištenjem algoritma razlučiti o čemu je svaka od tih grupacija ustvari generalno najviše pričala / pisala.

Oni su istraživanjem otkrili 5 ključnih tema oko kojih se najviše vrtilo širenje dezinformacija vezanih za koronavirus: imigracija, Islam, Judaizam, LGBT i svjetske elite.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Userdata History Type in Internet Explorer | Digital Detective