Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravlje Zagreba Ivana Pajić Portolan je nedavno gostovala na televizji “N1” gdje je odgovarala na razna pitanja koja su postavljali gledaoci i čitaoci.

Sada vam donosimo njene odgovore na neka od pitanja:

1.Zbog čega Vlada nije u svojim mjerema mogla predvidjeti sredstva za povećanje plata medicinskom osoblju? Smatram da se svi slažemo da su oni to zaslužili

Ja, spram funkcije koju obavljam, ne mogu i ne smijem davati komentar na tako osjetljivu temu. Privatno, podržavam to što ste rekli i smatram da ih u svakom slučaju treba nagraditi za ono što su do sada radili.

2. Ako moramo svi 14 dana u izolaciju, da li onda ima neka vjerovatnoća zaraze ako se nikako ne izlazi van tih 14 dana, već se recimo otvaraju samo prozori? Inače, živim u zgradi.

Ako nikako ne napuštate svoj stan i ako ste u totalnoj samoizolaciji nema šanse da se zarazite ili da dobijete simptome ove bolesti. To se dešava samo ako dođete u kontakt sa zaraženom osobom. Upravo zato samoizolacija i služi – da ako ste zaraženi da se ti simptomi manifestuju ali da ne zarazite pritome ostale oko sebe.

3. Ja sam svoju kupovinu nedavno karticom platila i morala sam da utipkam svoj PIn. Da li oni dezinficiraju te uređaje uopšte? Prošlo je 20 minuta od trenutka tipkanja PIN-a do pranja ruku kod kuće. Da li su ti uređaji opasni?

Opasni su naravno i naša preporuka je da se oni obavezno dezinficiraju. Jer svi moramo da koristimo taj uređaj kada plaćamo karticama, i to je neminovno. Savjetujemo vam da dezinficirati svoje ruke nekim sredstvom namjenjenim za to i da dok ne dođete u kontakt sa vodom i sapunom izbjegavate diranje lica čime možete da prenesete zarazu.

Ostatak teksta OVDJE

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.