Napokon je okončana i ta saga. Hrvatska je odabrala svog novog predsjednika, a to je Zoran Milanović.

Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je jučer predsjedničke izbore. Rezultati su to jasno pokazali, i ona sada mora napustiti fotelju u kojoj je sjedila prethodnih 5 godina. Bivša predsjednica se obratila svojim pristalicama nekad iza 21.50 sati.

“Hvala vam svima jako puno, dragi moji Hrvati i Hrvatice i svi građani naše divne Hrvatske u našoj domovini, ali i u cijelom svijetu”, započela je Grabar Kitarović, te se tako zahvalila svima koji su izašli na birališta i glasali za nju. Zahvalila se pored toga posebno i svojim roditeljima i široj porodici, a potom i rukovodstvu HDZ-a na čelu s aktuelnim premijerom Andrejem Plenkovićem i svim članovima stranke. “Ostanimo svi ujedinjeni i složni za našu Hrvatsku”, rekla je.

“Poruka koju svi danas moramo izvući iz ovoga je da moramo biti mnogo humaniji i moramo čuti svoj glas. Zoran Milanović novi je naš predsjednik, i ja mu od srca želim sve najbolje. Pružam mu svoju ruku da prijenos moći može da bude civiliziran, da ga usmjeri na ono što sam ja radila i da se upozna sa svime prije službenog prijenosa vlasti. Hrvatskoj je sada najpotrebnija stabilnost”.

Na spomen imena i prezimena novog predsjednika, svi prisutni u stožeru HDZ – a su počeli zviždati, ali Grabar Kitarović ih je (u maniru onoga što je Zoki uradio pola sata prije nje) prekinula. Čestitala je tako Milanoviću i poželjela mu svaki uspjeh u narednih 5 godina.

“Ne namjeravam zadavati niske udarce, ali ova Hrvatska je danas krvno zaštićena i stvorena i neka ostane takva kakva jeste, za sve nas. Ne vjerujte nikada lažnim prorocima i nikada ne dijelite po ideološkoj osnovi”, rekla je, te je naglasila da se nada da će Milanović početi stvarati modernu i inkluzivnu Hrvatsku bez uvreda i laži.

Preporučujemo