U ovom ćemo tekstu ponovo o koronavirusu koji se u svim medijima vrti svih 24 sata, svih 7 dana u sedmici.

Ljudi su bukvalno očajni, u panici traže način da se nekako zaštite od moguće zaraze koja će naštetiti ozbiljno njihovom životu. Dosta se savjeta može pronaći i pročitati na internetu, od nošenja maski, rukavica, do zaštite očiju. Svi trebamo to u svakom slučaju raditi, i u slučaju da nenosimo dioptrijske naočare, možemo barem sunčane koristiti.

Prije nekoliko dana se o svemu ovome oglasio i jedan doktor iz Amerike koji je objasnio da i dužina spavanja može definitivno da utiče na eventualnu zarazu, jer što duže spavate, veća je šansa da će se virusi nakupiti u grlu i onda spustiti do vaših bronhija i pluća, te ćete fasovati zarazu. Kada već govorimo o spavanju, da li ste se ikada zapitali koliko često mijenjate posteljinu za spavanje?

Stručnjaci kažu da se posteljina mora mijenjati u ovom vremenu barem jednom dnevno. Naravno, zbog higijenskih razloga, to bi ste trebali raditi i inače u normalnim uslovima, ali je sada to mandatorno. Kako procjenjuju naučnici neke osobe znaju spavati i do 15 dana na istoj posteljini.

Te posteljine su bukvalno idealna površina za sve viruse i bakterije koje naprosto obožavaju prljavu tkaninu i nalaze se tu i po nekoliko dana. Kada odlučite takvu posteljinu oprati, gledajte da je perete na najvišoj mogućoj temperaturi u svojoj veš mašini. Madrac na kojem spavate, umjesto kao do sada jednom godišnje, perite svakih 6 mjeseci, a svoje jastučnice perite obavezno svakih 7 dana, i to na visokoj temperaturi.

Preporučujemo