Novo

Svi se pitaju ko je novi SRPSKI PATRIJARH?! Njegova prošlost će vas ŠOKIRATI , a sada će voditi Srpski narod! PIŠE LI NAM SE DOBRO !?

Novoizabrani patrijarh Porfirije , rođen 22.jula 1961.godine u Bečeju, je u najmanju ruku živopisna osoba. I dolazi kao osveženje , neobičnog karaktera i polja zanimanja.

 

 

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu , a ubrzo je krenuo i na Bogoslovski fakultet Srpske pravoslavne crkve u Beogradu , na kome je i diplomirao 1987.godine.

Ono što ga razlikuje od mnogih jeste njegov pristup svetu i ljudima.  Njegov dugogodišnji prijatelj , frontmen grupe “Partibrejkersi”, Zoran Kostić -Cane , naveo je u jednom intervjuu da su novoizabranog Patrijarha često nazivali i “Rok vladika” zbog njegove neskrivene ljubavi prema muzici.

Kako je govorio  tadašnji valdika ,a sadašnji patrijarh o muzici Partibrejkersa : “Razume se muzika jeste dio umetnosti uopšte i samim time je bliska svakom čoveku . Kako kaže i Cane , umetnost mora da bude traganje za istinom. Umetnost po pravilu ima i tu dimenziju da beleži stvarnost , u kojoj umetnik trenutno živi i bistvuje, odnosno i dobre i loše strane stvarnosti u kojoj se trenutno nalazi.  Nažalost ,mnogo je više po pravilu ružnih stvari , ako primenjujemo neku matematičku logiku. ” 

 

 

Novi patrijarh je jedan od omiljenih ljudi , u pravoslavnoj crkvi . Za njega kažu da vodi jednostavan život , sa mnogo razumevanja za moderne probleme i situacije , dugo je radio i u centrima za rehabilitaciju ovisnika , pomažući im da pronađu svoj vlastiti ,a ispravan put na Božijem putu. Sve to ga čini Patrijarhom , za koga se veruje da će modernizovati pristup crkve i na taj način još i više veru kao takvu približiti mladim ljudima , kojima je to u ovom vremenu nemorala i lutanja i više nego potrebno.