Zanimljivosti

KO GOD VAM JE REKAO ZA LEVI DLAN, SLAGAO VAS JE ZA MEDALJU! EVO šta stvarno znači kada vas zasvrbi levi dlan!

Možete li za sebe reći da ste sujeverni? Možda i ne možete ali ste sigurno bili u prilici da vam neko kaže nešto što vas je navelo da razmišljate ili ste sreli ljude koji baš imaju tih nekih fraza koje ukazuju na sujeverje.

Sigurno ste čuli da ne valja kada crna mačka pređe preko puta, ili da se nokti ne sijeku navečer, ili da ne treba kosu preti srijedom, ili da treba kucnuti u drvo da se “ne urekne” nešto.

Sve su to neke od stvari i pojava koje su kod nas na Balkanu veoma rasprostranjene i prema nekim ispitivanjima skoro 90% ljudi jednostavno vjeruje u to ,odnosno pridržava se tih “pravila”.

Ima još primjera: kako novčanik nikad nebi bio prazan onda ne treba potrošiti svu siću, nego uvijek ostaviti malo “da se razmnoži”; ili na primjer ne treba saditi orah u blizini kuće jer to donosi nesreću za članove porodice koja tu živi; ne prosipati vodu u kojoj je opran veš po dvorištu sve su to primjeri nekih naših “sujeverja”

A kako bi se spasili od loših stvari treba nositi amajliju, ili brojanicu i Fatimino oko, različito zavisno od konfesije, od područja na kojem se nešto ukorijenilo.

Vjerujemo da ste svi čuli do sada onu famounu rečenicu ”Svrbi me lijevi dlan, bit će para”, prema tom vjerovanju kad zasvrbi lijevi dlan, pružit ćeš ruku i dobiti iznenada neku svotu para.

Kada pak, zasvrbi desni dlan to znači da će se iznenada morati dati neki novac, izgubiti ili neplanirani trošak.  Sigurno smo skloniji toj teoriji da kad zasvrbi lijevi dlan očekujemo novac. Možda to ima veze sa širenjem pozitivne energije i hormona sreće kad se tako razmišlja jer ne postoje nikakvi pokazatelji koji bi opravdali ove tvrdnje-osim možda da je neka alergija u pitanju.