Novo

Kisić ZAPRIJETILA: Sa LETOVANJA PRAVAC U KARANTIN, ne želimo da nas zarazite

Kako smo mogli da uočimo čitava regija je poharana koronavirusom, ali u posljednje vrijeme je ponovo došlo do porasta u broju zaraženih.

Nakon što je cijelo vrijeme narod očekivao i molio se da će u augustu da bude konačno otvorena granica sa Grčkom, kako bi ljudi mogli otići na odmore u Halkidiki, Tasos, Zakintos ili Lefkade, od toga ipak nema ništa.

Alternativne varijente su Neum i Crna Gora, naročito Crna Gora koja je prije par dana objavila da su granice otvorene za turiste, prvenstveno kako bi se spasila turistička sezona. Članovi kriznog štaba sada su upozorili da nam svima prijeti velika opasnost od uvoznog virusa putem svih naših građana koji u ovim momentima ljetuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

“Nismo sigurno kako se i da li se vrše redovna testiranja u tim državama. Gdje god da sada odete, epidemiološka slika je loša, lošija nego u Srbiji. Mi smo zbog toga zabrinuti zbog masovnog povratka naših građana iz tih država. Očekujemo da će doći do naglog porasta broja zaraženih nakon što prođe sezona ljetovanja, plašimo se skundarnog prenošenja i nove katastrofe.” naglasila je dr Darija Kisić Tepavčević tokom jučerašnjeg gostovanja na televiziji.

Zbog svega toga je opcija uvođenja obaveznog testiranja ili stavljanja u karantin osoba koje se vraćaju sa ljetovanja sve realnija.

“Na sedmičnom nivou se sada prave evaluacije koje države u regionu su potencijalno najveća žarišta i od kojih država Srbiji sada prijeti najveća opasnost. Spram toga će svi naši građani koji dolaze iz tih država prilikom povratka na granici biti obavezni obaviti testiranja i u slučaju pozitivnog PCR testa morat će u samoizolaciju ili karantin.” navela je Kisić Tepavčević.