Način pripreme kiselog kupusa potječe od Slavena, a koristi se i danas.

Poznato je da je James Cook, pomorac, hranio svoju posadu kiselom kupusom kako bi spriječio opasnu bolest skorbut. Sebastian Kneip koristio ga je za liječenje dijabetesa, gihta, opekotina i upala.

Ljekovita sposobnost kiselog kupusa nadilazi sposobnost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa u sebi ima čak 20 mg vitamina C, a sadrži i vitamin A, folnu kiselinu, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima u njihovoj isharani. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja je indikator da sadrži ljekovite antocijane.

Lijek za vaš probavni sistem:

Kiseli kupus originalna je fermentirana namirnica koja je prirodno bogata probiotičkim kulturama. Stoga je on vrlo važan u liječenju bolesti uzrokovanih neravnotežom crijevne flore, osobito nakon antibiotika ili hemoterapije.

Povoljno djeluje na želudac i na crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, pa tako pogoduje probavi. Također pomaže u probavi masne hrane i ubrzava metabolizam što ubrzava izlučivanje štetnih tvari iz tijela te čisti i obnavlja jetru. Čisti krv, usporava starenje i jača otpornost tijela.

Zacjeljuje rane i opekotine:
Kiseli kupus potiče zarastanje rana i djeluje na reumu i upalu vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčela ili osa. Na zahvaćeno područje stavite omot od lista kiselog kupusa i zamotajte ga zavojem ili gazom.
Ostatak teksta pročitajte OVDJE
Preporučujemo