U Srbiju je stigao novi sindrom koji se javlja, dosta često, kod djece i povezan je sa koronavirusom i on je prvi put primijećen u Americi i Evropi prije nekoliko sedmica.

To je takozvani sindrom toksičnog šoka tokom infekcije koronavirusom.

Rady Re-Evaluating Recent Kawasaki Cases For New Pediatric Illness ...

Ovi novi simptomi slični su takozvanom Kawasaki sindromu kojeg inače karakteriziraju visoka temperatura, osip na koži, povećani limfni čvorovi u vratu, crvene oči, proljev, povraćanje, upala zidova krvnih žila. Ove simptome je razvilo preko 230 djece u Evropi, od kojih je dvoje čak i umrlo. Prema navodima medija, u Srbiji su za sada poznata dva slučaja bolesne djece, a nalaze se u Zavodu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta “Dr Vukan Čupić”.

Majka Hannah Fields iz West Yorkshirea upozorila je roditelje širom cijelog svijeta na simptome ovog opakog sindroma, budući da od nje pati i njen vlastiti sin Harry (5). Sve je počelo, kako kaže, s temperaturom i alarmantno visokim pulsom, zbog čega nije mogao izdržati ni minutu na nogama.

U bolnicu je primljen skupa s ostalim pacijentima zaraženim koronavirusom u Leedsu, gdje je primao antibiotike, infuziju i steroide. Dogodilo se to pet dana nakon što mu je bila dijagnosticirana infekcija.

Dječak je imao i crveni osip na koži, što je također karakteristično za ovaj specifični sindrom, kao i natečene limfne žlijezde. Smatra se da su ovi simptomi znak da je dijete zaraženo koronavirusom.

Harry se, inače, razbolio 24. aprila, a počelo je s groznicom i grloboljom, ali liječnik je vjerovao da je u pitanju upala krajnika, pa je dječak primio antibiotike. Njegovo se stanje pogoršalo i iduće sedmice počeo je halucinirati zbog temperature koja je prelazila 40 stepeni i povišenog pulsa, pa su roditelji pozvali hitnu pomoć.

“Srećom, nismo se ustručavali nazvati hitnu pomoć, što mu je spasilo život” – rekla je majka, dodajući da su krvne pretrage pokazale upalu srca, bubrega i crijeva.

Harry je tom prilikom testiran na virus dva puta i oba puta je bio negativan, pa se vjeruje da je vrlo vjerovatno bio zaražen virusom prije nego što su se pojavili ti simptomi.

Kawasaki Disease From COVID-19 in Kids: How Common? | MedPage Today