Kad je riječ o balkanskoj trpezi, kao tradicionalna zimska salata obično se pravi kiseli kupus.

Upravo zbog salata i sarme od kiselog kupusa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe, jako je važno tokom cijele zimske sezone da imate kupus. A mnogi ga ostavljaju u zamrzivače na kraju sezone, zato što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija nego bilo koja druga sarma.

Kad se treba ukiseliti kupus, početnici trebaju znati da je tajna u tome što količina soli nije vezana za količinu kupusa, nego vode koja se preko njega sipa.

Recept:

1 kg soli na 30 kg kupusa

Postupak:

Kupus se prema ovom receptu tradicionalni kiseli u brojnim pirotskim domaćinstvima. Pored kupusa i soli, trebat će vam i: tegla zapremine 1,5 l ili kamen, gušća pamučna krpa.

Prvo trebate očistiti glavice kupusa od površinskog sloja listova, a zatim ih oprati i na korijenu zarezati krstić, a potom redati u bure. Presijecite na četvrtine i polovine nekoliko glavica kupusa i ugurajte ih između cijeli glavica da se zaglave, odnosno da čvrsto stoje. Nalijte vodu tako da bude dva prsta iznad kupusa.

Preko kupusa stavite plastični ili drveni pritiskač. Preko njega stavite teglu punu vode ili kamen. Raširite krpu i stavite na nju potrebnu količinu soli, uvijte je i onda je položite pored kamena. So će polako da se otapa i pada do dna, pa nije potrebno pretakanje rasola.

Bure zatvorite i kontrolišite tokom nekoliko dana količinu vode. Po potrebi dolivajte vodu, da ne bi glavice kupusa bile van vode. Pritom bi trebalo ispirati kamen, a u slučaju da koristite teglu, spolja je operite.

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo
Loading..