Svako od nas ima neki svoj omiljeni položaj tokom spavanja na koji je navikao, pa čak i do te mjere da ni u jednoj drugoj pozi ne može da zaspi.

Ali, treba isto tako obratiti pažnju i znati da taj vaš omiljeni položaj tokom spavanja nije baš uvijek najzdraviji izbor, obzirom da neki od problema sa kojima se patite mogu upravo nastati zbog položaja u kojem spavate.

1. Izaziva žgaravicu

Ukoliko ležite na stomaku, desnom boku, pa čak i na leđima, to onda može da uzrokuje ili pogorša refluks, dakle problem koji se javlja kada se kiselina i hrana iz vašeg želuca podigne i vrati u jednjak. Ako niste znali, na donjem dijelu vašeg jednjaka, gdje se jednjak spaja sa želucem, nalazi se jedan mišićni prsten koji se zove donji sfinkter jednjaka ili DSJ i koji ima zadatak da spriječi povratak sadržaja iz želuca u jednjak. Ali, zbog gravitacije koju je uslovilo spavanje u tom specifičnom položaju onda može doći do refluksa. Kao rezultat toga javljaju se žgaravica, osjećaj nelagode, kiseo okus u ustima, užasan zadah, pa čak i bol u prsima.

2. Loše je za kičmu i leđa

Položaj u kojem ležite i spavate može da bude u direktnoj korelaciji sa bolovima koje osjetite u svojim leđima, tvrde stručnjaci. Spavanje na boku naime opterećuje vaša leđa i kičmu, jer oni moraju da drže previše tjelesne težine, što je naravno problem. Kičma u tim situacijama nije u svom prirodnom, opuštenom, položaju, pa tako možete često osjetiti i nagon za istegnućem tokom noći jer vas kičma na neki način moli da promijenite svoj momentalni položaj.

Ostatak teksta možete pogledati ovdje.