Otok Anatahan, smješten u Marijanskim otocima u Tihom oceanu, postao je poprištem senzacionalnih događaja tijekom Drugog svjetskog rata. Površine samo 33 četvorna kilometra, ovaj otok bio je domaćin nevjerojatnom pričom koja je poznata kao “Anatahan Queen Island Incident.”Tokom Prvog svjetskog rata, otok Anatahan bio je pod potpunom japanskom kontrolom. Nakon rata, Japan je naselio ovo područje, uključujući i mladu Japanku Higu Kazuko. Godine 1939., s 16 godina, Higa Kazuko pobjegla je od svoje obitelji na otoku Okinawa i doselila se na Marijanske otoke. Tamo je udala se za mladića po imenu Zheng, koji je radio na plantaži kokosa na otoku Anatahanu.

 

Tijekom Drugog svjetskog rata, otok Anatahan izbjegao je direktni ratni sukob. Zheng je napustio otok, ostavljajući Kazuko i njenog dečka u samoći. Kad su američke zračne snage započele napade na otok, Kazuko i njen dečko uspješno su se sakrili i postali oslonac jedno drugom.Nakon nekog vremena, američki napadi prisilili su ih na traženje hrane izvan svog skrovišta. Tada su naišli na preživjele članove japanske posade tri potonula ribarska broda s mladim vojnicima i ribarima. Oni su patili od gladi i iscrpljenosti.

Kazuko i Zheng su srdačno dočekali svoje nesretne sugrađane i podijelili hranu s njima. Kazuko je bila jedina žena među 32 muškarca, što joj je donijelo poseban status. Ipak, zahvaljujući njenom emotivnom suputniku, odnos između svih ostao je pristojan.Kako bi okončali maštarije o Kazuko, par je čak i organizirao vjenčanje. Nakon toga, odlučili su se povući dalje od ostalih stanovnika otoka kako bi zadržali svoju privatnost.Ovo nevjerojatno razdoblje života na otoku Anatahanu tijekom Drugog svjetskog rata postalo je poznato kao “Anatahan Queen Island Incident” i ilustrira složenost ljudske prirode u ekstremnim uvjetima.