Menopauza kod žena počinje kada se u organizmu smanji lučenje estrogena što onda dovodi do izostanka redovnog menstrualnog ciklusa. Sam ulazak u period menopauze je za svaku ženu jedna drastična promjena u životu, kako fizički, tako i emotivno.

Mnoga iskustva su nam pokazala da su najneprijatniji i najnezgodniji simptomi kod ulaska žene u menopauzu valuzni, ili prevedeno nagli talasi vrućine, česti osjećaj nelagode, i svi simptomi PMS – a.

Isto tako je naučno dokazano da mnoge žene imaju i nagle i veoma turbultentne promjene raspoloženja, kao i emotivnu nelagodnost tokom ovog perioda, a tokom aktuelne epidemija, odnosno pandemije, koja vlada svijetom, ova negativna osjećanja mogu biti dodatno pogoršana.

U ovom se momentu čitav svijet bori sa aktuelnim virusom, a on ne samo što može da ugrozi vaše fizičko zdravlje, isto tako ostavlja ozbiljan trag i na psihi svake osobe.

U većini država trenutno preovladavaju strah, panika i neizvjesnost, dok je mentalno zdravlje najugroženije kod onih pojedinaca koji nemaju dovoljno razvijen mehanizam otpornosti na stres i anksioznost.

Upravo među te pojedince možemo klasificirati žene koje ulaze ili se nalaze u menopauzi. Naime, njihovo raspoloženje i cijelokupno mentalno zdravlje je uzburkano usljed disbalansa hormona, a ove trenutne okolnosti koje preovladavaju mogu samo dodatno da pogoršaju stvari.

One žene koje ulaze u menopauzu za vrijeme pandemije ovog virusa mogu osjećati nervozu, tugu, nedostatak motivacije, poremećenu koncentraciju, anksioznost, agresiju, ljutnju, bijes, tenzije, premorenost i veoma nagle i eksplozivne promjene raspoloženja.

Osim straha od ovog virusa, njihovo mentalno zdravlje bit će ugroženo i forsiranom samoizolacijom, suočavanjem sa sobom za vrijeme ulaska u menopauzu, kao i konstantno provođenje vremena sa partnerom, sa članovima porodice nije dobro u periodu kada im hormoni divljaju.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo