U znak osvete za ubistvo njihovog najmoćnijeg generala Kasima Sulejmanija, Iranske snage su gađale baze američkih trupa balističkim raketama. Sada svi čekaju odgovor Sjedinjenih Američkih Država, ali još je tu mrtvo more.

Naravno, to nije spriječilo “mračnjake”, naročito one u medijima, da krenu sa špekulacijama kakav bi eventualni sukob mogao da bude, tj. ko raspolaže sa boljim naoružanjem. O američkoj vojnoj snazi se dosta toga već zna, ali kakva je Iranska?

Njihova vojska broji cca 523. 000 pripadnika, piše u procjenama stručnjaka zaposlenih na Međunarodnom Institutu za strateške studije, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, a tu je uključeno 350. 000 regularnih vojnika i bar 150. 000 pripadnika Islamske Revolucionarne garde (IRGC), gdje inače služi oko 20.000 pripadnika mornarice. Njihov zadatak tu je da patrolnim čamcima obezbjeđuju područje Ormuskog moreuza, koji je strateški izuzetno bitan tjesnac za trgovinu naftom.

Iranski raketni sistemi definitivno predstavljaju okosnicu njihove moćne vojne snage, iako imaju nešto slabiju vojnu avijaciju od nekih rivala poput Izraela i Saudijske Arabije.

Ministarstvo odbrane SAD u svojim analizama opisuje iransku raketnu moć kao daleko najveću na cijelom Bliskom istoku i oni imaju pretežno rakete manjeg i srednjeg dometa. Ipak razvoj mnogih raketnih programa za one koje su dugog dometa stopiran je bio u okviru Nuklearnog sporazuma, koji je Iran morao potpiše nedavno sa velikim silama.

Kako god, mnogi ciljevi se nalaze u Saudijskoj Arabiji i Zalivu, kao i u Izraelu, i ove zemlje ulaze u domet iranskih raketa i postaju tako potencijalne mete napada. U maju prošle godine, podsjećamo, Amerikanci su dopremili protivraketni sistem Patriot na područje Bliskog istoka kada su naglo porasle napetosti u međusobnim odnosima.

Preporučujemo