Stručnjaci sa Univerziteta u Marryland-u savjetuju da se tokom procjenjivanja i suzbijanja opakog virusa uzmu obzir i vremenske prognoze.

Naime, oni su uočili da su najveće epidemije ovog smrtonosnog virusa pokrivale one zemlje koje su smještene u jednoj dosta uskoj zoni sjeverne hemisfere koja je zapravo ograničena na 30. i 50. paralelu. To dakle uključuje Italiju, Španiju, Iran, Južnu Koreju, SAD, gdje je zabilježeno preko 70.000 zaraženih, te Kinu.

Oni su na bazi toga zaključili da se ovaj virus zapravo najbolje širi u specifičnim klimatskim uslovima. Dakle kada je temperatura od + 5 do + 11 stepeni Celzijusa, odnosno kada je vlažnost vazduha od 47% do 79%

Tim istraživačaka iz Velike Britanije dijeli njihovo mišljenje. Oni najplodnijom temperaturom za ovaj virus smatraju onom od 8 stepeni Celzijusa, pa ako je nešto toplije napolju, uzročnik ove bolesti, kako oni tvrde, počinje postepeno i lagano da umire.

Kada je u pitanju vrijeme na sjeveru Italije, gdje se virus ekspandirao na ostala mjesta i druge zemlje, tokom mjeseca februara i početkom marta je prosječna temperatura bila između + 6 i + 9 stepeni Celzijusa.

Recimo, u Južnoj Koreji, ovaj se virus polako uspijeva iskontrolisati. Naime, već početkom mjeseca marta u ovoj državi je tokom dana zabilježeno nekoliko stotina novih zaraženih, dok se sada broje samo desetine širom države. Je li to stvarno slučajnost i koecidencija kada je zemlja prešla u suptropsku vazdušnu masu i što je recimo temperatura u Seulu trenutno i do + 15 stepeni Celzijusa?

Ostatak pročitajte OVDJE

Preporučujemo