Čišćenje ušiju je nešto što se treba raditi svakih par dana i to spada među normalne higijenske postupke kojih bi se svaki čovjek trebao pridržavati.

Međutim, nije baš svako upoznat sa time da vosak u ušima ima visoku protektivnu funkciju i da može da ukazuje na generalno zdravstveno stanje. Pomoću Q – tipa, lako možete da provjerite značenje boje voska koji se nalazi u vašim ušima.

1. VOSAK SIVE BOJE

Ako je vosak koji izvučete sive boje, onda nema potrebe da brinete za bilo šta, jer se najvjerovatnije radi samo o prašini. Ova se boja voska javlja redovno kod svih onih koji žive u gradu jer je tu zrak često mnogo zagađeniji nego na drugim mjestima.

2. VOSAK SA TRAGOVIMA KRVI

Ukoliko ste uočili tragove krvi dok ste čistili ušiu, to može značiti da vam je bubnjić perforiran i tada vam uši mogu da budu pod uticajem infekcije, što onda može lako da dovede do upale centralnog dijela uha. Zato je jako bitno da odete doktoru ako ovo primjetite.

3. VOSAK SMEĐE BOJE

Ukoliko je vosak iz vašeg uha slučajno smeđ ili ima neku tamniju boju to znači da ste u skorije vrijeme doživjeli ogroman stres. Zato se treba pripaziti i treba vrijeme provoditi na miran način u mirnom okruženju.

4. VOSAK BIJELE BOJE

Ako je vosak koji ste izvukli iz vaših ušnih šupljina bijele boje to znači da vašem organizmu nedostaje nekih specifičnih vitamina i mikroelemenata, naročito željeza i bakra. Zbog toga se preporučuje ubacivanjem zobenog brašna i graha u svakodnevnu ishranu.

Nastavak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Preporučujemo