Svi se sjećamo da je početkom godine surovo smaknut u planiranom atentatu iranski general Kasim Sulejmani, a za to su krivi pripadnici vojske SAD-a te se idalje čeka velika odmazda Iranaca. 

Amerikanca i danas još uvijek nisu sigurni kada je ovo u pitanju, jer se već sada uveliko razvijaju razne teorije i špekulacije u kojem pravcu će ovo dalje da ide.

 

Svi već znamo sve o Amerikancima, odnosno da se radi o vjerovatno najmoćniji svjetskoj sili koja je već u više navrata pokazala ostatku svijeta kako može u tren oka srušiti jednu potpuno stabilnu i nadasve progresivnu ekonomiju (Libija). Tu naravno imamo Rusiju i KInu koje prate Amerikance u stopu, ali šta je tu sa Irana? Koliko su oni ustvari trenutno jaki? Da li ste znali da ova država ima preko pola miliona vojno sposobnih lica?

Od tog broja, njih oko 350 hiljada su vojno aktivni, dok još 150.000 imamo koji su članovi Islamističke Revolucionarne garde i oni su bukvalno spremni na sve.

Ono što je svakako najveća prednost Irana jeste njihov raketni program i asortiman gdje imate zaista nevjerovatno velik izbor. To je definitivno nešto oko čega ih ne treba provocirati jer je dovoljno da se jedno dugme pritisne i da sve ode u helać.

Amerikanci su ih ocijenili kao daleko najjače na čitavom Bliskom Istoku jer posjeduju rakete srednjeg i dalekog dometa što je zaista strah i trepet za čitav svijet Inače, dosta ljudi sumnja u njihov pravi domet, ali ukoliko se povuče paralela sa raketama koje imaju, one ove sekunde mogu da pogode i nekoliko srpskih gradova.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.