Ispijanje kave ujutro na prazan želudac, posebno kod žena, može imati negativne zdravstvene posljedice, otkriva nedavna studija američkog Nacionalnog instituta za medicinu. Kava, omiljeni napitak diljem svijeta, treba se konzumirati umjereno i u pravo vrijeme.Razine kortizola, hormona stresa, najviše su ujutro kad se probudimo, dok su najniže navečer prije spavanja. Konzumacija kave ujutro može poremetiti ovaj prirodni cirkadijalni ritam i utjecati na hormonsku ravnotežu žena. Kortizol, kad je na vrhuncu, može negativno utjecati na ovulaciju, hormonalnu ravnotežu i težinu. Ispijanje kofeina u tom trenutku može povećati lučenje kortizola, iako razlozi zašto se to događa nisu potpuno jasni.

Dr. Karlin Rozenblum, nutricionistica i liječnica, naglašava važnost kortizola za tijelo, ali također upozorava na potencijalne probleme povezane s povišenim razinama kortizola zbog stalnog stresa. To može dovesti do problema kao što su povišena razina šećera u krvi i inzulinska rezistencija. Pijenje kave na prazan želudac također može izazvati probavne probleme i povećati razinu želučane kiseline.Preporuka je da se sa ispijanjem prve šalice kave pričeka dok se razina kortizola prirodno smanji između 9:30 i podneva. Također, konzumiranje hrane bogate kalcijem za doručak, poput badema, jogurta ili chia sjemenki, može pomoći uravnotežiti kiselost želuca.

U pripremi jake kave ključ je pravi omjer vode i kave, a dodavanje više kave neće rezultirati jačim napitkom. Postoji i tradicionalna metoda pripreme turske kave koja se bazira na omjeru vode i kave od 170 ml vode i dvije žličice kave. S pravilnim omjerima i pravilnim postupkom pripreme, možete uživati u ukusnoj i snažnoj šalici kave.Osim toga, važno je napomenuti da dodavanje više kave ne rezultira nužno jačim napitkom, već može samo pojačati okus i gorčinu.