Apelacioni sud u Kragujevcu pravomoćno je presudio muškarca pod inicijalima E.T. u dobi od 42 godine iz Novog Pazara na 15 godina zatvora zbog toga što je godinama zlostavljao 15-godišnju kćer.

ET osuđen je ovom presudom na maksimalnu kaznu osuđenu za ovo krivično djelo – uznemiravanje maloljetnice, inače je Viši sud prvobitno donio presudu od 10 godina zatvora, kako je Tanjugu rečeno u apelacijskom sudu u Kragujevcu. Ovaj sud odlučio je prihvatiti tužiteljevu žalbu i optuženom povećao zatvorsku kaznu, te je, kako je naveo Apelacijski sud, odbio prigovore branitelja kao neosnovane.

Inače, Kazneni zakon Srbije propisuje 15 godina zatvora kao maksimalnu i za krivično djelo (obične) likvidacije.

ET uhićen je u oktobru prije dvije godine i od tada je zadržan u pritvoru, koji je sud produžio do njegove zatvorske kazne. Prema medijskim izvještajima, uhićen je nakon što ga je supruga prijavila policiji, a čija je kći bila vidno potresena i uznemirena te je rekla da ju je otac više puta napastvovao.

Nažalost, mnogi ne poduzimaju ovaj potez, jer se još uvijek smatra tabuom i sramotom, a žrtvu treba staviti na prvo mjesto …

Strašan događaj u svakom slučaju. Šta vi mislite o ovome? Da li je 15 godina zaista realna kazna za ovakve osobe (ali eto i za ubice isto tako)? Mnogi teoretičari smatraju da je 10-15 godina sasvim dovoljno da se osoba tehnički promijeni – uz konstantne konsultacije sa psiholozima naravno. Ali opet, i 60 godina zatvora neke osobe ne bi promijenilo.

Kako biti pametan?

Preporučujemo