Zanimljivosti

JEZIV običaj is Srbije SVE je zaprepastio: OVO se i dan danas radi kada dete umre – NIje ni čudo što smo zaostali u razvoju (FOTO)

Svaki narod na ovom svijetu ima neke svoje običaje, rituale i tradicije, iako su u to doba moderne tehnologije i brzog života uveliko zaboravljeni. Među tim specifičnim običajima postoje i oni lijepi koje je vrijedno sačuvati za buduće generacije, ali postoje i oni koji su sa današnjeg aspekta i bizarni i morbidni, mada su u to vrijeme kada su stvoreni vjerovatno imali neku svrhu i smisao.

U usporedbi s drugim dijelovima Europe, Balkan je još uvijek veoma tradicionalan  (zaostao u mnogim pogledima), a u nekim ruralnim područjima izgleda kao da se vrijeme prosto zaustavilo i poštuju se običaji koji su svuda drugdje zaboravljeni. Jedan od tih neobičnih običaja koji se više ne spominje u javnosti, ali to ne znači da nema mjesta na kojem se još uvijek vježba, tema je ovog našeg današnjeg članka. Taj je običaj karakterističan za područje oko Lapova i povezan je s kumstvom, koje je za srpski narod sveto.

Svi znamo da se kum uzima za vrlo ozbiljno, a dvije familije koje se na ovaj način povezuju imaju vrlo bliske odnose. Međutim, prema vjerovanju koje vlada u regiji oko Lapova, ukoliko bračni par izgubi dijete i izgubi tako svoje potomstvo, glavnim krivcem smatra se kum. Običaj nalaže da se u ovom slučaju kum promijeni i način na koji se to radi vrlo je neobičan.

Kad se rodi sljedeće dijete, odvodi se na raskrižje u selu kroz koje prolazi većina ljudi. Prvi čovjek koji je naišao i uzeo dijete u naručje postaje njegov kum. Tu je priču potvrdio Živomir Marković, koji je na taj način dobio svog kuma. Njegovi su roditelji izgubili dvoje djece prije njega i kad se rodio ostavili su ga na raskrižju, a prva koja je naišla i uzela ga u naručje bila je njegova kuma Milica Branković.