Kućno domaćinstvo, kao što svaka prava domaćica zna, je posao koji se nikad ne zaustavlja, nikad se ne završava s njima i nikad niste gotovi, a najgore je što je većina tih poslova svakodnevna, pa su rezultati tih poslova najčešće nevidljivi.

Ipak, održavanje higijene je izuzetno važno za vaše zdravlje i zdravlje vaše kompletne porodice.

Kada je u pitanju toalet i kupatilo, održavanje higijene u ovim prostorima je izuzetno teško, posebno kada su u pitanju WC školjke i naslage koje se nakupljaju ispod toaleta.

Savjet starih i iskusnih domaćica je da uzmete papirnati peškir, natopite ga sirćetom i jednostavno stavite na prevoje u školjke. Ostavite to da stoji nekoliko sati i mrlje će nestati sa samo nekoliko poteza ruku (pilinga) i na fotografiji pogledajte kako bi ovaj postupak trebao izgledati.

A da bi vaša WC školjka (i cijelo kupatilo) izgledala i mirišljala sveže, isprobajte i ovaj mali trik.

Ono što vam je potrebno za ovaj postupak su sljedeći sastojci:

  • 2 kašike limunovog soka
  • 7/8 šolje sode bikarbone
  • 1/2 kašike sirćeta
  • 1 obična kašika 3% (najbolje) vodonik peroksida
  • 15-20 kapi esencijalnog ulja

Priprema svega ovoga je sljedeća:

Izmješajte sodu bikarbonu sa limunovim sokom u jednoj posudi i pomješajte vodonik sa hidrogen peroksidom i sirćetom. Zatim stavite ove dvije posude, dobro izmješajte i dodajte esencijalno ulje po vašem izboru. Od dobijene smješe napravite kuglice koje ste stavili na papir za pečenje i ostavite da se osuše oko 3-4 sata. Ponekad sutradan sve pokupite, stavite u teglu i držite blizu toaleta.

Kad god smatrate da WC-u treba malo svježine i mirisa, stavite jednu lopticu u WC šolju i saperit vodu

Preporučujemo