Čišćenje tepiha nije nešto što rado radimo radimo, zaista se namučimo se dok ih fino operemo, a onda dođe vrijeme za sušenje koje baš dugo traje. Inače, tepih biste trebali prati najmanje jednom godišnje. Nekada se trudimo da ih očistimo i očetkamo, ali opet nisu tako sjajni i izgledaju drugačije, ako ih ne operemo.

Da biste ih lakše oprali i vratili im stari sjaj, možete probati ovaj zaista efikasan trik. Na ovaj način ćete očistiti i najtvrdokornije mrlje na svom tepihu i vratiti mu staru boju, a da pri tome nećete morati koristiti hemijske preparate, već prirodne preparate koji su mnogo efikasni i neće oštetiti vaš tepih.

 

Prvo trebate detaljno usisati tepih. Potom potopite krpu ili četku u sirće i očistite tepih. Sirće je potrebno razblažite sa malo vode jer je samo prejako. Onda pospite sodu bikarbonu po površini tepiha i dobro iščetkajte. Ostavite da odstoji tako barem pola sata. Na kraju  ponovo usisajte tepih. Vaš tepih će blistati i izgledat će kao nov.

 

Inače, sirće odlično skida sve vrste mrlja. Također, soda bikarbona skida mnoge mrlje za koje ste možda mislili i da se ne mogu otkloniti, ali i izbljeljuje bijeli veš i tepihe. Nema potrebe da uvijek koristite preparate koji sadrže hemikalije, jer one mogu biti štetne po vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana.