Zdravlje

Jednom nogom ste u grobu? OVO je simptom moždanog udara kojeg NIKO NE VIDI: Ako ga osetite, ODMAH DOKTORU!

Danas malo razgovaramo o zdravlju, ali nećemo govoriti o koronavirusu, što je tema skoro svih medija u regiji danas. Svi se plađe da se ne razbole i previše se usredotoče na taj segment te zaboravljaju na druge vrlo važne faktore što se tiče samog zdravlja.

Jedan od najvećih problema koji svi zanemaruju u životu, u zdravstvenom segmentu, je definitivno zdravlje mozga i moždani udar koji može biti fatalan. Danas pričamo o simptomima koji su prethodili moždanom udaru, a koji bi definitivno trebali biti shvaćeni vrlo ozbiljno. Danas vam prezentiramo riječi slavne dr. Jane Brice, koja je glavna liječnica i stručnjakinja na Medicinskom fakultetu u Južnoj Karolini. Okupila je tim stručnjaka, koji je napravio jedan veoma mali zanimljiv test koji će vam pomoći da saznate na pravi način imate li moždani problem, odnosno da li možete možda dobiti moždani udar.

Obavili su studije i ispitivanja na više od 100 pacijenata, kao i na zdravim pojedincima, a cijeli se test sastojao od 3 vrlo jednostavna koraka. Prvo su pitali “Pokaži mi zube”, što je najjednostavniji znak da vam pokažu da li ste blizu ili ste možda već pretrpjeli manji moždani udar. Odmah poslije toga ispitanicima je naređeno da zatvore oči i podignu ruke. Ako to nisu u stanju da urade, onda je to jasan znak da su imali moždani udar, a na kraju su tražili da kažu neku jednostavnu rečenicu. Ukoliko to nisu u stanju ili moraju mrmljati dok govore, velika je vjerovatnost da imaju problema s cerebralnim zavojima. Sve u svemu dobro zapamtite ovaj test, zaista vam može pomoći, zlo ne bi trebalo.